Sorteer op

Knutselen met kinderen: leuk én belangrijk

Hoe komt het toch dat kinderen zo ontzettend gek zijn op knutselen? Of breder gezien; creatief bezig zijn. En wat is nu eigenlijk creativiteit en waar is dit goed voor? In deze blog vertel ik je hier meer over. 

Wat is creativiteit?

'Mam, bewaar je die schoenendoos? Daar kan ik een huis van maken. Oh ja en wil je die eierdoos ook laten staan?' Terwijl onze dochter dit vraagt, schuifelt de jongste naar binnen met zijn handen vol takjes en steentjes die in een houten treinwagon terecht komen. Kinderen hebben een enorme fantasie en kunnen met de simpelste materialen urenlang creatief bezig zijn. 

knutselwerkje, knutselen met kinderen

Creatief bezig zijn betekent voor kinderen dat ze nieuwe ideeën bedenken, de beste uitkiezen en deze realiseren. Het creatieve proces bestaat dus eigenlijk uit drie dingen: waarnemen, denken en doen. Creativiteit en kunst is volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder essentieel voor het stimuleren van de hersenen. Geen enkele andere activiteit kan dit beter. Maar uit onderzoek blijkt ook dat knutselen een positieve bijdrage levert aan het verlagen van het stresshormoon cortisol. Wel zo belangrijk ook voor jou als ouder, want dat betekent rust in huis. 

Knutselen is goed voor de ontwikkeling

Voor een kind zijn er nog meer redenen waarom knutselen niet alleen leuk is, maar ook ontzettend belangrijk. Dat is het verbeteren van het concentratievermogen en zelfvertrouwen. En het:

  • stimuleert de fantasie;
  • vergroot de ruimtelijke oriëntatie;
  • zorgt voor verbetering van de oog- en handcoördinatie;
  • bevordert de samenwerking en onderlinge band.

knutselen, knutselidee

Maar misschien moet je lachen als je bovenstaande leest. Omdat er bij jou regelmatig knutselwerkjes door de lucht vliegen en een gefrustreerd kind aan tafel zit. Wees gerust, dat is helemaal oké en hoort erbij. Geduld en vertrouwen moet je kind leren. En het ene kind legt de lat ook hoger dan de ander. Maar oefening baart kunst en een kind leert op deze manier ook om moeilijkheden aan te pakken en door te zetten. Als ouder kun je ook wat doen om je kind te stimuleren bij het knutselen. 

Samen knutselen

Ouders hebben bij het knutselen voornamelijk een begeleidende rol. Je kunt kinderen inspireren om hen aan te zetten tot creativiteit. Onwijs moeilijk vind ik het zelf altijd om los te laten hoe iets moet worden. Vaak geef ik ze vooraf te veel informatie waardoor ik ze de kans ontneem om zelf een beeld te vormen en met ideeën te komen. Maar juist dit loslaten is belangrijk voor het gevoel van autonomie. Laat kinderen zelf denken en fantaseren en help daarbij met verhalen en voorbeelden. Welke boerderijdieren kent je kind en hoe zien deze eruit? Wat gebeurt er allemaal op de boerderij? Laat een foto of filmpje zien en bezoek eens een kinderboerderij. 

Natuurlijk kun je ook helpen experimenteren. Ga met een avonturenkoffer en loep in de hand de tuin in en vang een lieveheersbeestje in een insectenpot. Tel de stippen, benoem de vorm en ga daarna aan de slag met verf om het beestje te schilderen. Zit de juiste verfkleur er niet bij, dan experimenteer je samen met het mengen van kleuren. Wedden dat de band tussen jou en je kind hechter wordt na een middagje samen knutselen!

Knutsels bewaren

knutselwerk ophangen, knutselwerkjes

En dan is er nog zoiets als knutselwerkjes bewaren. Iets waar veel ouders moeite mee hebben, want je kind is hardstikke trots op alle knutselwerkje maar alles bewaren gaat simpelweg niet. Tenzij je op zoek bent naar goedkoop behang. Gelukkig zijn er veel manieren om de knutsels te bewaren. Want de trots die je kind voelt als het iets gemaakt heeft, dat wil je natuurlijk graag ondersteunen. Hang de nieuwste knutsel bijvoorbeeld op aan een gepersonaliseerde houten hanger, zodat het een plekje in huis krijgt die het verdient. Daarna bewaar je alles in een map of houten kist. Vergeet vooral niet de datum bovenaan het kunstwerk te zetten. Dit maakt het extra leuk voor later.     

Op zoek naar knutselinspiratie, kijk dan eens op deze Pinterestpagina.

 

 

 

 

 

 

© 2019 - 2021 Fleur de Pomme | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel